CICHOREIFABRIEK ENNO TONNIS MUSSCHENGA - Alles van het Marnegebied

Ga naar de inhoud
marnegebied-Cichoreifabriek-Musschenga-Kruisweg  marnegebied-Cichoreifabriek-Musschenga-Kruisweg
Wat is cichorei?
marnegebied-CichoreiCichorei  is de naam een plant die al vele eeuwen bekend is als geneesmiddel en  verwant is aan witlof en andijvie. De plant heeft blauwe bloemen en een  wat bitter smakende wortel van ongeveer 20 cm lang. Twee Franse artsen  maakten in 1775 voor het eerst gewag van cichorei als ingrediënt voor  een warme cafeïnevrije drank die wat lijkt op koffie en daarom ook wel  peekoffie werd genoemd. Pee is een oud woord voor wortel. In Nederland  was het de predikant J. H. Nieuwold (1737-1812) die als eerste  cichoreiplanten kweekte in de Friese plaats Warga. Veel cichorei in ons  land kwam vroeger uit Friesland en Groningen. Hier waren in de 19de eeuw  kleine cichoreifabrieken en -drogerijen, waarvan de laatste,  Cichoreifabriek van Enno Tonnis Musschenga te Kruisweg (Marnegebied) in  1968 werd gesloten. In de eerste helft van de 19de eeuw telde ons land  128 cichoreifabrieken. In de Franse tijd, rond 1800, was deze  cichoreikoffie of peekoffie in Nederland populair geworden.
In oorlog-  en crisisjaren, vooral 1940-1945, werd deze surrogaatkoffie bij gebrek  aan echte op grote schaal gedronken, waarbij echter de opwekkende  werking van de cafeïne ontbrak. Ook werd vaak een beetje “peekoffie” aan  echte koffie toegevoegd als smaakversterker. Omdat cichorei, anders dan  de koffieplant, in Nederland groeide, waren er veel minder  vervoerskosten. Cichoreikoffie was daarom goedkoper dan bonenkoffie. Tot  ongeveer 1950 werd er veel cichoreikoffie in Nederland gedronken.
Daarna bijna niet meer.

Productie en bereiding
marnegebied-Cichoreifabriek MusschengaHier  een verslag uit 1960 van een bezoek aan de cichoreifabriek van de heer  Lambertus Musschenga in Kloosterburen die toen nog een van de weinigen  was in Nederland die cichorei maakte. Zijn overgrootvader, Enno  IJsebrand Musschenga is in 1839 in Kloosterburen ermee begonnen. Het  wordt vervaardigd uit de wortels van de cichoreiplant die na een procedé  van roosteren, malen en drogen aan de koffie wordt toegevoegd om een  pittigere smaak te krijgen. Cichorei is al zo oud als de weg naar Rome,  want de Romeinen aten het blad van de plant op hun veldtochten. Men wist  toen nog niet, dat de wortel van de plant ook te gebruiken was. Daar is  men eerst aan het einde van de achttiende eeuw achter gekomen.  Musschenga verteld verder dat het marnegebied-Cichoreifabriek Musschengaverbruik van cichorei door Napoleon  een grote vlucht genomen heeft. Dit omdat de Franse keizer het  continenttalstelsel invoerde, waardoor wij geen handel meer op Indie  konden drijven. Er ontstond daardoor een groot gebrek aan koffie en de  cichoreifabrieken verrezen in het gehele land als paddenstoelen uit de  grond.

Musschenga  vertelt dat de bewerking erg eenvoudig is. We liepen door een lange  gang en kwamen in een wat donkere schuur, waar twee moderne eesten en  een hakselmachine stonden. In de eest*  worden de wortels gedroogd en in de machine gesneden. Op de zolder  boven de schuur lagen honderden kilo's gesneden en gedroogde wortels,  die al naar gelang de vraag, in een grote trommel, in een andere ruimte  worden geroosterd. Het branden is het geheim van de smid, verteld de  heer Musschenga. Die trommel moet een bepaalde tijd boven het vuur  draaien, waarna de wortels, net als vroeger, worden afgekoeld en  gemalen. Ik lever cichorei op twee manieren. Ik verpak het nog wel in  pakjes en laat het daarna vocht trekken, zodat het hard wordt, dat  noemen ze "kniepsel", omdat je er een stukje van kunt afbreken. Maar ik  breng het ook in poedervorm, in busjes, in de handel. Musschenga, die  een groot gevoel voor traditie aan een grote bedachtzaamheid paart,  verzekerde heel uitdrukkelijk, dat cichorei geen koffiesurrogaat is. Dat  willen de mensen er wel eens van maken. Het vervangt de koffie niet,  zoals vroeger, het geeft er alleen een pittige smaak aan. Nog toekomst?  Een fabrikant behoort in zijn eigen product te geloven, maar de  fabrikant in Kloosterburen weet niet, of er voor de cichorei nog  toekomst is.

Bereiding
marnegebied-Cichoreifabriek MusschengaDe  cichoreiwortel werd gewassen, in stukjes gesneden en zo lang in een  eest gedroogd, dat 75 procent van de in de wortel aanwezige melkachtige  vloeistof was verdwenen. Deze gedroogde wortels werden op zolder  opgeslagen, om later in een draaiende trommel boven een vuur te worden  geroosterd. Wanneer de wortels waren afgekoeld, werden ze gemalen. marnegebied-Cichoreifabriek MusschengaDe  bruinige kruimelige stof die uit de molen kwam, werd in zakjes gedaan  en in een donkere kamer enkele maanden opgeborgen, om vocht te trekken.  En wat werd er nu precies met de cichorei gedaan? Ze werd aan de koffie  toegevoegd vanwege de zuinigheid en om een lekkere, pittige smaak te  krijgen. Want hoewel er vanuit Kloosterburen geen wagen met grote korven  cichorei, getrokken door paarden meer door het Groninger land rijdt,  draait het bedrijf daar in het hoge noorden nog steeds in 1960. Van de  tientallen fabrieken, die er indertijd in ons land waren, zijn er nog  maar een paar over. In 1968 werd de laatste cichorei-branderij in ons  land stilgelegd. Dit was het fabriek van fa. E.T. Musschenga in Kloosterburen dat in 1839 in een boerderij werd opgericht.
* Eest = droogtrommel

Copyright 2003 ◄ MARNEGEBIED ► All Rights Reserved
© 2003 - 2024 Created by BenesWebDesign
Terug naar de inhoud