Marnegebied, Warfhuizen Luchtwachttoren 7O1 - Alles van het MARNEGEBIED

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Marnegebied, Warfhuizen Luchtwachttoren 7O1

Historie - 1

Marnegebied - Warfhuizen, Luchtwachttoren 7O1 "Den Horn"

Luchtwachttoren 7O1 "Den Horn" is een 13,92 meter hoge luchtwachttoren aan de Baron Van Asbeckweg ten noorden van Warfhuizen. Het is een van de weinige overgebleven luchtwachtobservatietorens van de in totaal 160 exemplaren die in de periode van de koude oorlog tussen 1950 en 1960 in Nederland zijn gebouwd. De torens werden bemand door militairen die laagvliegende vijandelijke vliegtuigen moesten signaleren. Na de perfectionering van de radarapparatuur in de jaren zestig werden de torens overbodig. De luchtwachttoren heeft een open betonconstructie van prefab-elementen, gebouwd volgens het zogenaamd Raat-systeem.
Veel mensen kennen de herkomst van deze toren niet of denken aan een overblijfsel van de Duitse bezetting.
Het was echter aan het begin van de jaren vijftig, toen de Koude Oorlog op z'n heetst was, dat deze 'architectonische draken' over heel Nederland verspreid werden. Na hun functieverlies rond 1964 werden de meeste van deze raatbouwtorens weer afgebroken. In het midden van de vorige eeuw waren de mogelijkheden om vijandelijke vliegtuigen op te sporen nog zeer beperkt. Daarom werd in 1950 het Korps Luchtwachtdienst (KLD) - in de volksmond ook wel 'kijken, luisteren en doorgeven' genoemd- opgericht.


Foto: Jan Benes

Een netwerk van zo'n 350 waarnemingsposten/torens en zeven coördinatiecentra vormde een gigantisch verdedigingsysteem gebaseerd op louter menselijke waarneming. Het korps en dus ook de torenwachters bestonden vooral uit vrijwilligers uit te buurt. Zij kregen een uniform en een kort opleiding in het traceren van vijandelijke vliegtuigen. De vrijwilligers stonden gewapend met slechts een verrekijker, een telefoonverbinding en een grote kaart van de omgeving op de torens naar het oosten te turen.
Door de snelle technologische ontwikkeling van het elektronisch radarsysteem was het in het begin van de jaren zestig al duidelijk dat het primitieve systeem van wachttorens en veldposten overbodig dreigde te worden. In 1968 werd de KLD opgeheven. De torens werden toen in hoog tempo afgebroken, omdat kinderen ze als ideaal speelobject zagen en bovendien vrijwel iedereen deze bouwwerken als monumenten van lelijkheid zag. Tegenwoordig beijveren instanties als de Stichting Industrieel Erfgoed Noord-Nederland zich voor het behoud van deze 'iconen van een vervlogen tijdperk'. In de provincie Groningen is er naast de toren bij Warfhuizen nog een ongeschonden exemplaar bij Winschoten. U kunt uw eigen mening vormen na een bezoek aan Warfhuizen. De toren is (links) vanaf de snelweg N361 ter hoogte van Wehe den Hoorn al goed zichtbaar.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu