Heilige kruiden - Alles van het MARNEGEBIED

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Heilige kruiden

Esoterie

Marnegebied - Heilige kruiden
Door de eeuwen heen hebben de mensen al magische eigenschappen toegeschreven aan heel veel kruiden, men gebruikte combinaties van negen heilige kruiden, als bescherming tegen kwade invloeden, men maakte zalven en drankjes om mensen te genezen.
Maar ook werden de kruiden gebruikt om geluk aan te trekken en  mensen te begeleiden als zij gingen sterven.
Graag laat ik je kennis maken met de Heilige Kruiden...

Boerenwormkruid
Al sinds de oudheid wordt boerenwormkruid in verband gebracht met liefde en dood, het kruid zou zelfs onsterfelijk maken. Volgens een mythe gaf Zeus het kruid aan een sterfelijke man op wie hij verliefd was geworden. Zelfs nog in de Middeleeuwen werd boerenwormkruid gebruikt in diverse rituelen. Volgens een oud Engels gebruik gaven jongelui elkaar koekjes van het kruid om de conceptie te verhogen en dan werd in een spel geprobeerd om elkaar gespen van de schoenen te stelen.
Lukte dit...dan had je lief gewonnen...

Lavendel
Geprezen en geroemd om zijn geur, in het oude Egypte werden verzegelde urnen met lavendel geplaatst, in het graf van Toetankhamon hing nog steeds de geur na '3000' jaar. Lavendel is ook het kruid bij uitstek voor verliefde mensen.
In Ierland droeg een bruid een kousenband van lavendel om geluk te brengen. Ook maagden die aan de goden werden geofferd, kregen een gewaad van lavendel, dit zou de goden gunstig stemmen. Maar wees voorzichtig als je 'als man zijnde' op zoek bent naar een nieuwe liefde in je leven, want een oud volksgeloof verhaalt dat lavendel het beste bloeide in de tuin van een oude vrijster...ggg

Dille
Volgens de ene mythe gezien als een bescherming tegen heksen en magische bezweringen, volgens een ander verhaal juist het kruid wat door de eeuwen heen door magiërs is gebruikt. Och ja...
Er wordt al 5000 jaar geleden melding gemaakt van dille en ook in de bijbel wordt er over dit kruid gesproken.
Het kruid staat vooral bekend om zijn beschermende en kalmerende werking. De Angelsaksen hadden een geheim recept voor een magische wonderzalf die werd gebruikt in een betovering die de waterelfjesziekte zou bestrijden.
Ook in amuletten werd vaak dille gebruikt...


Tijm
Zoveel verhalen zijn er te vertellen over tijm, waarbij het kernwoord 'moed en dapperheid' is. Tijm geeft je moed en maakt je dapper in moeilijke tijden. De naam thymus komt van het Griekse woord thumos, wat 'moed' betekent. Ook de oude Romeinen gebruikten al tijm om de soldaten mee in te wrijven alvorens ze ten strijde trokken, zelfs nog in de middeleeuwen gaf een geliefde een takje tijm mee aan haar ridder om hem dapper en moedig te maken, het stond symbool voor de kracht van de liefde.

Laurier
Een van het meest aanbeden kruid uit de oudheid, opgedragen aan Apollo die verliefd werd op de nimf Daphne. Daphne was echter bang voor Apollo en sloeg op de vlucht en veranderde vervolgens in een laurierboom. Vanaf die dag, is de diep verdrietige Apollo, een krans van laurier gaan dragen. Laurier is het magische kruid wat door de orakels van Delphi werd gebruikt om voorspellende waarnemingen te kunnen doen en werd door magiërs gebruikt in vele rituelen die allen met 'presteren' en succes boeken, te maken hadden.

Wijnruit
Een van mijn meest geliefde kruiden, door de eeuwen heen gezien als het kruid bij uitstek om jezelf te beschermen tegen heksen (ach daarom zal ik wel zoveel van wijnruit houden...). Het kruid is altijd in verband gebracht met rampen, tegenspoed en zwarte magie. Volgens een oud volksverhaal gooide men een bosje wijnruit naar iemand toe die je gekrenkt had of echt kwaad had berokkend en hierdoor zou de persoon in kwestie de straf bekomen die hij verdiende.
Ook werd het kruid gebruikt om kogels en speren mee in te wrijven, men geloofde dat een kogel bewerkt met wijnruit, altijd doel zou treffen...

Kamille
Kamille is het kruid wat is opgedragen aan de zon, en het is een van de negen heilige kruiden.
In vroegere tijden werden tijdens midzomernacht, vuren gebrand waarin men kamille strooide, de dikke rook die daardoor ontstond werd gezien als zeer magisch en de rook zou alles verdrijven wat voorspoed in de weg zou staan.
Kamille werd in verband gebracht met de feestdag van Sint Jan, het was goed om dan een krans van kamille aan de deur van je huis en stallen te hangen, dit zou bescherming bieden tegen blikseminslag en voorkomen dat door de schrik van de donder het vee van slag raakte.

Rozemarijn
Als je geheugen niet helemaal meer up to date is, als je het beeld van je geliefde vast wilt houden en voor je ogen wilt halen, neem dan je toevlucht tot rozemarijn.
Al in de oudheid gebruikte men rozemarijn om de slapen mee te masseren en het geheugen te sterken.
Rozemarijn wordt ook in verband gebracht met Adam en Eva, Eva had n.l. ook al last van geheugenverlies, ze wist niet meer dat ze niet van die appel uit de boom der wijsheid mocht eten. Daarom mochten ze van God een kruid meenemen uit het paradijs en dat is dus de wijnruit geworden.

Venkel
Och hoe treurde Aphrodite toen haar Adonis werd aangevallen door een wild zwijn en daarbij dodelijk werd verwond. Wenende vermengde zij venkel in de begrafenisrituelen van haar Adonis en plantte zij deze op zijn graf, hierdoor is venkel het kruid van Adonis geworden.
Ook Prometheus die zo dapper was dat hij het vuur van de goden durfde te stelen om het aan de mens te geven, had iets met venkel, hij kon n.l. van de Olympus ontsnappen door een tunnel in de vorm van een holle stengel van een reusachtige venkelplant...


Peterselie
Door de eeuwen heen is peterselie in verband gebracht met de dood en heeft daardoor zelfs heel lang een slechte roep gehad. Het kruid wordt daarom ook gezien als het kruid van Persephone. Volgens een mythologie zou peterselie ontstaan zijn uit het bloed van Archemorus, die met geweld om het leven is gebracht, de naam Archemorus betekent 'heraut van de dood'. Volgens de oude Grieken was peterselie het kruid der vergetelheid, zij versierden er graftomben mee en ook werd het vaak gebruikt om de lichamen van een dode in te leggen. Wilde men de naam van een dode niet uitspreken dan sprak men over "Die peterselie nodig heeft".

Goudsbloem
De goudsbloem werd en word het meeste vereert in India. Voor de Hindoes staat de goudsbloem, voor gezondheid, goede incarnatie, je vind hem op altaren in tempels maar ook op huisaltaren en als kransen rond godenbeelden.
Het ontstaansverhaal van de goudsbloem vertelt het verhaal van een meisje wat verliefd werd op de zon en iedere dag weer, bij zonsopkomst op dezelfde plaats, haar geliefde ging begroeten. Toen zij echter nooit een liefdesgroet terug kreeg, is zij van verdriet weggeteerd.
Op die plaats is toen de eerste goudsbloem verschenen...

Duizendblad
De vele bijnamen van het duizendblad geven al duidelijk aan hoe men in het oude volksgeloof over dit kruid dacht...duivelskruid, duivelnetel, duivelsspeeltje, men dacht dat heksen het kruid gebruikten bij het maken van hun magische brouwsels. Voor de druïden was het een magisch kruid en werd het gebruikt in het bedrijven van weermagie. Ook in het oosten kom je het tegen, voor het raadplegen van de I Ching gebruikt men stokjes van duizendblad. Kortom wil je magie bedrijven vergeet dan het duizendblad niet.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu