Groninger Paard - Alles van het MARNEGEBIED

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Groninger Paard

Historie - 2

Marnegebied - Groninger Paard

De Groninger, veelzijdig koelbloedig oer-hollands paard
Herkomst: Groningen, Nederland
Schofthoogte: Als de paarden 3 jaar oud zijn moeten ze 157 cm hoog zijn. Als de paarden 6 jaar oud zijn moeten ze minimaal 162 cm groot zijn
Kleur: Licht of donker bruin en zwart. De paarden mogen maar heel weinig wit hebben aan hun benen en hoofd.
Uiterlijk: Korte benen en een lange rug
Karakter: Rustig, schrikt niet snel

Het Groninger paard behoort tot de zeldzame huisdierrassen in ons land. Dit ras heeft zich ontwikkeld voor werken in de zware kleigronden (ook in het Marnegebied) die Noord-Nederland rijk is. In de jaren zestig werden er in Nederland nog overal Groninger paarden gebruikt, maar in de zeventiger jaren nam hun aantal snel tijd af. Gelukkig heeft een aantal liefhebbers dit bijzondere ras gered van de ondergang, het Groninger paard is bezig met zijn terugkeer.

In 1982 richtte een 25 tal liefhebbers de vereniging ¨Het Groninger paard¨ op. Doel was het terugfokken van het Groninger paard. Er waren toen maar enkele merries beschikbaar en er was maar één hengst "Baldewijn", voor 3/4 Groninger, kon net op tijd behouden worden, en die voor dekking in aanmerking kwam. In 1985 werd de vereniging ¨Het Groninger paard¨ erkend bij koninklijk besluit en in 1995 erkend als oorspronkelijk stamboek volgens de regels van de Europese unie. Het aantal Groninger paarden is de laatste jaren sterk toegenomen, men beschikt nu over 15 goedgekeurde hengsten en er zijn ongeveer 200 merries ingeschreven in het stamboek.
Ook het aantal leden van de vereniging is gestegen naar ruim 300.

Het Groninger paard is een sterk warmbloed paard. Hij is gehard in ons klimaat en daardoor zeer sober te houden. Een Groninger kan tegen een stootje. De hals is gespierd, met een sprekend hoofd, een schuine schouder, de middellange sterke rug en een brede zwaar gespierde romp met een goed ontwikkelde achterhand. Het beenwerk is massief met korte platte pijpen. De hoeven zijn hard en ruim.
Beengebreken komen bij dit paardenras zelden voor. De gangen zijn ruim, energiek en vlot. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen.
Bruin en zwart wordt het meest gezien met weinig aftekeningen.
Eigenschappen die garant staan voor het veelzijdig gebruik van dit oer Hollandse paardenras.

Als je een Groninger ziet staan zou je denken nou daar zit niet veel in, zo rustig is hij in de omgang. Eenmaal aan het werk ontpopt zich een energiek paard wat doordouwt en uitblinkt in werklust. Toch blijft de krachtpatser braaf in de omgang, ze zijn koel en niet zo gauw uit het veld te slaan, vandaar ook dat veel politiepaarden vaak Gronings bloed voeren. Een mooi voorbeeld is ook de demonstratiegroep Historie Artillerie, daar worden veel Groningers onder zadel gereden, de groep schiet tijdens demonstraties kanonvuur af vlak naast de paarden. De dieren geven geen krimp ...
Door zijn rustig temperament is het paard zeer geschikt voor recreatief gebruik. Een paardenliefhebber met weinig tijd om een paard dagelijks te trainen zou eens aan dit ras kunnen denken. Al wordt het maar af en toe gebruikt, het paard blijft gewillig en hanteerbaar. Een prettig vooruitzicht als je lekker ontspannen met je paard om wilt gaan. Die rust maakt het paard tot een volmaakt koetspaard. En niet alleen de rust, ook de uitstraling, zijn werklust, zijn economische gangen en uithoudingsvermogen leveren een perfecte combinatie. Niet alleen voor de recreatiemenner maar ook in de wedstrijdsport zijn deze eigenschappen een must.

Steeds meer zie je Groninger opduiken in de wedstrijdsport en dan vooral in de dressuur. Zijn gangen zijn soepel en ruim. De uitstraling en het gemak waarmee hij te beleren is maakt het een prima dressuurpaard. Starten op Z-niveau is geen uitzondering. Wereldwijd lopen Groningers in de dressuur. In de VS rijdt Patty Mayer met Exakt, een 100% Groninger, op olympisch niveau en dit niet zonder succes.
Een oudere Groninger is te herkennen aan het brandmerk wat bestaat uit een gekroond klaverblad met de twee laatste cijfers van het levensnummer. Het brandmerk toont de raseigenheid naar buiten.
Tegenwoordig worden de paarden gechipt maar de veulens worden wel geschetst. Het Groninger paard is een zwaar warmbloedpaard met een rustig temperament en een zeer rustig en betrouwbaar karakter met een zeer goede werklust.

Geschiedenis
Het Groninger paard vindt zijn oorsprong bij het inlandse noordelijke paard zoals dat door de eeuwen heen in de gebieden langs de kust van de Noordzee is gefokt in ons land, Duitsland en Denemarken.
Sinds ca. 1870 werd het gekruist met hengsten uit Oldenburg en Oost-Friesland.
Het werd vooral gebruikt in de landbouw, maar ook in het transport. Sinds ca. 1880 werd het Groninger paard in stamboekverband gefokt, waarbij ook sprake was van verspreiding over de andere provincies in ons land.
In de bloedopbouw van het Groninger paard komen dan ook de contacten met Oost-Friesland, Oldenburg en Holstein tot uitdrukking.
Halverwege de 19e eeuw werd door inbreng van Oldenburgers en Oost-Friese hengsten op de boerderijen een landbouwtuigpaard gefokt dat gemakkelijk in omgang was, met sterk beenwerk en goede hoeven voor het werk op de zware kleigronden.
Daarnaast werd ook met Holsteinerhengsten gefokt.
Het paard bleek een uitstekend landbouwpaard, niet alleen in de provincie Groningen, maar ook in Friesland en Drenthe.

In de dertiger jaren van de 20e eeuw was het Groninger paard van het Oldenburger type een zeer bruikbaar boerenpaard dat in staat was het zwaarste landbouwwerk uitstekend te verrichten. Ook voor artilleriewerk en de landelijke rijsport werd het paard ingezet. De gangen waren ruim en vlot zonder de verheven acties van het typische tuigpaard.
In de vijftiger jaren van de vorige eeuw veranderde de fokrichting en werden meer eisen gesteld aan adel, luxe en hardheid.
Door de mechanisatie van de landbouw rond 1960 was er geen werk meer voor de landbouwpaarden in het boerenbedrijf. De omvorming van landbouwpaard naar rijpaard kwam op gang rond deze tijd.
Dit bereikte men door gebruik te maken van Holsteiners, Trakheners en Engelse Volbloeden.

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu