Zeearenden Lauwersmeer in het Marnegebied - Alles van het MARNEGEBIED

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Zeearenden Lauwersmeer in het Marnegebied

Recreatie

Zeearenden in het Lauwersmeer

"Het kan haast niet anders, of het koppel zeearenden in het Lauwersmeer heeft er familie bij gekregen”, zegt boswachter Jan Willems van Nationaal Park Lauwersmeer. Helemaal zeker is het niet of er jongen geboren zijn en hoeveel het er dan zijn. Maar het gedrag van de dieren is deze week heel anders dan eerder. Ma zeearend zit niet meer aldoor op het nest, maar staat soms op de rand en kijkt dan veelvuldig in de nestkom. Verder is gezien dat zij met haar snavel kennelijk voer overbrengt in het nest. Pa zeerarend is vaker dan voorheen in de lucht en staat ook geregeld op wacht in een nabijgelegen boom. "Over een dag of tien weten we het zeker. De jongen groeien als kool en dan moeten de kopjes wel boven het nest uitsteken.”
De zeearend krijgt gemiddeld één tot drie jongen. Eieren komen niet altijd tegelijk uit. Als de dieren ongeveer een maand oud zijn, vliegen ze uit."
Vlak daarvoor gaan we ze ringen. Het is machtig interessant om te weten waar ze heen gaan. Zo kwamen we er onlangs achter dat er een derde zeearend hier in het gebied zit. Dankzij gedetailleerde foto’s weten we dat die vier jaar is en uit de Oostvaardersplassen komt.” Het gaat om een vrouwtje, want een mannetje zou niet getolereerd worden door de mannelijke zeearend in het gebied.


De Europese zeearend (Haliaeetus albicilla) is een arend uit het geslacht Haliaeetus en de grootste arend van Europa. De lengte van een volwassen exemplaar bedraagt 70 tot 92 cm, de vleugelspanwijdte is 200 tot 250 cm en het gewicht 3,1 tot 7,5 kg. Een zeearend kan tot 20 jaar oud worden. Vanwege de grote spanwijdte wordt de Europese zeearend ook wel de vliegende deur genoemd. Buiten zijn enorme spanwijdte vallen zijn grote gele snavel, de diep gevingerde vleugels en zijn witte staart op. Jonge exemplaren hebben die witte staart overigens niet. De zeearend is, anders dan zijn naam doet vermoeden, een vogel die voornamelijk in de buurt van zoetwatergebieden, zoals meren en rietmoerassen leeft. Ganzen, meerkoeten, eenden, konijnen en hazen zijn geliefde prooi van deze roofvogel. Ook aas en vis, zoals karpers, worden gegeten. Een zeearend is, met zijn brede vleugels en zijn spanwijdte van ruim twee meter, een bijzonder spectaculaire vogel. De Amerikaanse zeearend en de Europese zeearend zijn 2 verschillende soorten, Amerikaanse zeearenden hebben een witte kop, de kop van de Europese zeearend is bruin. Het grootste aantal zeearenden broedt langs de Noorse kust. Rond de Oostzee broedden ook nog zeearenden met als in Duitsland. Daarnaast leven in Oost-Europa, Europees Rusland en Zweden behoorlijke aantallen zeearenden. In de Oostvaardersplassen, de Biesbosch, en het Lauwersmeer, de Zuid-Hollandse/Zeeuwse Delta en rond het waddengebied overwinteren nu al elk jaar zeearenden. Sinds het voorjaar van 2006 heeft Nederland een broedpaar met jongen. Ook in 2010 is er weer een jong geboren en blijven steeds meer overwinterende zeearenden in Nederland. Dus nu vermoedelijk ook in het Lauwersmeergebied.

Europese zeearend (Haliaeetus albicilla)

Amerikaanse zeearend (Haliaeetus leucocephalus)

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu