Groninger recepten NL - Alles van het MARNEGEBIED

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Groninger recepten NL

Historie - 2
Marnegebied - Groningerrecepten

Boerenjongens
Benodigdheden:
500 gram gele rozijnen
Dunne schil van ¼ citroen
250 gram suiker
½-3/4 liter brandewijn

Bereiding: Verwijder de steeltjes van de rozijnen, was ze zeer goed door ze in lauwwarm water tussen de handen te wrijven en daarna met veel koud water te overspoelen. Laat de rozijnen op een doek uitlekken en dep ze droog.

Breng 2 ½ liter water met de citroenschil en de suiker aan de kook, houd daarin de rozijnen 10 minuten tegen de kook aan.
Vul goed gewassen stopflessen of jampotten met de rozijnen en siroop tot 4 vingerbreedtes onder de rand en schenk er zoveel brandewijn op tot de rozijnen onderstaan.
Sluit de flessen of potten en bewaar ze, voor het gebruik, tenminste 6 weken op een koele donkere plaats.
Met dank aan Minke voor dit recept!

Poffert (soort cake)

Wat heeft u nodig:

250 gram zelfrijzend bakmeel
0,2 liter lauwe melk
300 gram rozijnen of krenten
1 ei
snufje zout
1 zakje vanille suiker

Bereiding: Roeren tot een stevig deeg (brooddeeg) ontstaat. Smeer de poffertpan in met boter en bestrooi hem met paneermeel of grove rijst. Doe het deeg dan in de poffertvorm, de vorm voor de helft vullen. Zet de vorm in een pan met water. Water ongeveer 1 uur aan de kook houden. Poffertpan uit het water halen en 10 minuten koud laten worden. Dan de koek uit de vorm halen.


Groninger Pannenkoek

Wat heeft u nodig:

2 eieren
5 theelepels zout
500 gram witte meel
1 liter melk
300 gram krenten
boter

Bereiding: De eieren loskloppen. In een kom een beslag maken van de eieren, zout, de gezeefde meel en de melk De krenten wassen, uitlaten lekken en door het beslag mengen.

Een klontje boter in de koekenpan laten smelten, wat beslag er in scheppen en de pannenkoek aan beide kanten gaar en goudbruin bakken.

Kruisbessenpap

Een fris nagerecht voor een warme zomerse dag
Wat heeft u nodig voor 4 personen:
500 gram kruisbessen
½ liter melk
40 gram meel
ongeveer 100 gram suiker

Bereiding: De kruisbessen wassen en steeltjes en kroontjes er af halen. Kook ze met een beetje water tot moes. De moes zeven en op smaak brengen met suiker. De moes af laten koelen, 4 dl. van de melk aan de kook brengen. De meel aanmaken met 1 dl melk en deze brij al roerend in de kokende melk slagen. De brij af en toe roeren en 10 minuten zachtjes laten koken, doe er na eigen smaak suiker bij en laat de brij afkoelen. De brij en kruisbessenmoes door elkaar mengen. U kunt er nog wat suiker bij doen voor de smaak.

U kunt er ook slagroom bij gebruiken. Dan heeft u 2,½ dl melk en 2½ dl slagroom nodig. De slagroom niet meekoken met de brij, maar er later bij doen al alles is afgekoeld.

Groninger Kruidkoek

Deze koek wil nog wel eens aan de droge uitvallen, maar dat is dan ook aardig moeilijk om een goede kruidkoek te bakken. Een extra ei erbij kan het al wat minder droog maken.

Wat heeft u nodig:
250 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram bruine middelsuiker
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
½ theelepel nootmuskaat
2 eieren
½ dl water
boter en meel
½ geraspte citroenschil

Bereiding: Het meel, de suiker, de kruiden, de eieren en het water in een kom doen en goed door elkaar mengen. Een cakevorm beboteren en met meel bestuiven. Doe het beslag in de vorm.

Zet de cakevorm in een voorverwarmde oven op 160° C en bak de koek in 1 tot 1½ uur gaar. Door een breipen in de koek te steken kan je zien of hij gaar is: de naald moet er droog uit komen. Laat de koek op een rooster afkoelen.
Als de koek wat droog uitvalt, is het beter om bij de koek in trommel een stuk brood te bewaren; de koek droogt dan niet verder uit.

Bruine bonen met karnemelk

Wat heeft u nodig voor 4 personen:

500 gram bruine bonen (pot of blik)
250 gram magere rookspek
75 gram witte meel
1 liter karnemelk
250 gram metworst
stroop

Bereiding: De spek in 30 minuten gaar koken in water. De bonen verwarmen in een pan. Van de gezeefde meel en de karnemelk brij maken op een laag vuur. De spek en worst in stukken snijden en de bonen uitlekken laten. Het vlees en de bonen door de brij mengen. Warm opdienen en voor de liefhebbers stroop erbij geven.


Klont

Wat heeft u nodig voor 4 personen:

250 gram witte meel
250 gram boekweitmeel
40 gram verse gist
4 dl lauwe melk
2 eieren
2 eetlepels stroop
zout, boter

Bereiding: Maak de gist aan met de lauwe melk. Klop de eieren los. De gezeefde meel en het boekweitmeel in een kom doen. Maak in het midden een kuiltje en doe daarin het gistmengsel, de eieren, een snufje zout en de stroop. Meng dit goed door elkaar en zet de kom met een vochtige doek erover 1 uurtje op een warme plek om te rijzen. Kneed daarna het mengsel nog eens goed door.

Een vochtig katoenen zakje (of een dichtgeknoopte katoenen theedoek) aan de binnenkant met wat meel bestrooien. Hierin het deeg stoppen en daarbij genoeg ruimte overlaten zodat het deeg nog wat kan rijzen. In een ruime pan een omgekeerd schoteltje op bodem leggen. Water in pan doen en aan de kook brengen. Leg hierin de zak met het deeg en doe deksel op pan. Laat de klont in ongeveer 2½ uur zachtjes gaar worden. De klont uitdampen laten en in plakken snijden. De plakken met boter besmeerd opdienen.

Luie Vrouwenkost

Wat heeft u nodig voor 4 personen:

1 liter melk
zout
350 gram boekweitmeel
stroop
boter of spekvet

Bereiding: De melk met een snufje zout aan de kook brengen. Al roerende de boekweitmeel er bij doen. De brij af en toe roeren en op een lage stand in 20 minuten gaar worden laten. De stevige brij in diepe borden opdienen. In het midden van de brij een kuiltje maken en daar de boter of het hete spekvet en de stroop ingieten.

Een variatie hierop is om de Luie Vrouwenkost met karnemelk, boekweitgrutten en uitgebakken spekjes te maken. Voor 4 personen zijn de verhoudingen als volgt: 1,3 liter karnemelk en 400 gram boekweitgrutten. Het bereiden is het zelfde als hierboven beschreven. De brij moet zo stevig wezen dat de lepel er rechtop in blijft staan! De zoute spekjes vormen met de zure karnemelk en de zoete stroop een bijzondere smaakcombinatie.

Stroopvet

Wat heeft u nodig:

100 gram vet spek
4 eetlepels stroop

Bereiding: Het spek in dobbelsteentjes snijden en in 25 minuten uitbakken op een laag vuur. Het spekvet in een kommetje gieten en iets laten afkoelen. De stroop der bij doen en af en toe roerend koud worden laten.

Na het trotseren van de elementen is het goed thuiskomen met een glas heet bier bij de open haard of een andere warmtebron.

Heet bier

Wat heeft u nodig:

1 liter donker bier
3 kruidnagels
stukje piepkaneel
¼ citroenschil
2 eieren
125 gram bruine middelsuiker
1 dl brandewijn of rum

Bereiding: Het bier op een laag vuur verwarmen met de kruidnagels, kaneel en citroenschil. Tegen de kook aan laten komen en nog zo'n 10 minuten zachtjes trekken laten. Het bier zeven. De eieren met de suiker in een kom loskloppen. Het bier er al kloppend langzaam bijgieten. Al roerend dit mengsel weer in pan op een laag vuur licht binden laten. Niet koken laten! Doe de brandewijn of rum er bij en de drank warm opdienen.


Groninger rolletjes

Wat heeft u nodig:

125 gram boter
250 gram poedersuiker
zout, citroensap
3 eieren
1 eetlepel kaneel
250 gram meel
slagroom

Bereiding: De boter schuimig roeren en de poedersuiker er bij doen, met een snufje zout en een paar druppels citroensap. Een voor een de eieren er doorheen mengen. Daarna de gezeefde meel en kaneel er doorheen scheppen. Een wafelijzer beboteren en verhitten. Schep 1 eetlepel beslag in het midden van het ijzer. De wafel aan beide kanten snel goudbruin bakken. De hete wafel onmiddellijk oprollen om een steel van een soeplepel of een rond houten stokje, daarna afkoelen laten. Bak zo ook de rest van de wafels. Voor het opdienen de wafels inspuiten met opgeklopte slagroom.


Nieuwjaarsstamppot

Wat heeft u nodig voor 4 personen:

1 à 2 kilo aardappels
200 gram deurregen rookspek
750 gram snijbonen
250 gram witte bonen (blik of pot)
peper, zout
1 rookworst

Bereiding: De rookworst volgens de bereidingswijze op de verpakking verwarmen. Kook de snijbonen 15 minuten en herhaal dit als ze nog te zout zijn. De snijbonen afgieten. De witte bonen uitlekken laten. Schil en was de aardappels en snij ze in stukken. Zet de aardappels met het spek op in water en breng het aan de kook. Kook dit in 20 minuten gaar. Het spek uit de pan halen en de snijbonen en de witte bonen bij de aardappels in het kookvocht doen. Dit nog zo'n 5 minuten zachtjes koken laten en ondertussen het spek in stukken snijden. De aardappels, snijbonen en witte bonen afgieten en door elkaar stampen. Op smaak maken met peper en zout. De stamppot opdienen met rookworst en stukken spek er bovenop.


Canapés met Zultspek (voorgerecht)

Wat heeft u nodig:

1 kilo frisse deurregen spek
zout
8 peperkorrels
2 laurier bladeren
3 kruidnagels
100 gram uienringen
azijn
2 gesneden witte of bruine casinobrood

Bereiding: Het spek in 4 stukken snijden en gaarkoken in water met een snufje zout. Het spek uit het water halen en afkoelen laten. Leg het spek in een afsluitbare glazen pot. De kruiden en de uienringen bij het spek doen. Van 12 deel azijn en 1 deel water een mengsel maken en dit over het spek, uien en de kruiden gieten, zodat het geheel onder het mengsel komt te staan. De pot afsluiten en op een gekoelde plaats minimaal 1 week staan laten. Op de dag van het kerstdiner het spek uitlekken laten en in dunne plakken snijden. Het brood roosteren en de plakken in driehoekjes halveren. De plakken zultspek verdelen over de canapés en opdienen op kleine borden.


Stoofschotel van kool en gehakt (hoofdgerecht)

Wat heeft u nodig:

600 gram witte kool
40 gram boter
1 eetlepel stroop
400 gram rundergehakt
150 gram gekookte aardappels
5 dl melk
zout, peper, nootmuskaat
3 dl kant en klare bouillon

Bereiding: De kool ontdoen van de stronk en dikste bladnerven. De kool in grove stukken snijden, wassen en uitlekken laten. In een braadpan de kool in boter lichtbruin bakken en daarna de stroop er doorheen roeren en van het vuur halen. In een kom een mengsel maken van melk, fijnprakte aardappels, zout, peper en nootmuskaat. Daar de witte kool met stroop doorheen mengen. Een ovenvaste schaal beboteren en om en om lagen kool en gehakt leggen, waarbij de laatste laag uit kool bestaat. De bouillon hier overheen gieten en de deksel op schaal leggen. In een voorverwarmde oven op 140º C in ongeveer 1 uur gaarstoven laten. Met gekookte aardappels en rabarbermoes opdienen.


Deegappels (nagerecht)

Wat heeft u nodig:

½ liter water
100 gram suiker
150 gram boter
4 eieren
125 gram meel
4 appels
1 theelepel kaneel
1 eetlepel suiker
slagroom

Bereiding: Het water met suiker en 125 gram boter aan de kook brengen. Op een vlamverdeler zetten of van het vuur afhalen. De eieren schuimig kloppen en de gezeefde meel er doorheen mengen. Al roerende de warme vloeistof bij het eimengsel gieten. De appels schillen en ontdoen van de klokhoezen met een appelboor. Een mengsel maken van kaneel en suiker. 25 gram boter in vier blokjes snijden en de blokjes door de kaneelsuiker halen. Elke appel met zo'n blokje vullen. Een ovenvaste schaal beboteren. De appels daarin leggen en het beslag er overheen scheppen. Dit gerecht in een voorverwarmde oven op 200º C in 20 tot 30 minuten bakken laten. Opdienen op kleine borden, met een lik licht opklopte slagroom.


Pronkjewail (gedroogde appelstampot)

Wat heeft u nodig:

300 gram gedroogde appels (zonder klokhuis)
2 kilo aardappels
400 gram verse worst
50 gram boter
2 eetlepels stroop
zout, witte peper

Bereiding: De gedroogde appeltjes een nacht weken laten in ruim koud water. De aardappels schillen en in grote plakken snijden. De aardappels onderin een pan leggen, met daarbovenop de appeltjes. De worst bovenop de appels leggen. Een deel van het weekwater met wat zout er bij doen en snel aan de kook brengen. Alles op een laag pitje in 25 tot 30 minuten gaar worden laten. De worst uit pan halen en het vocht afgieten. De aardappels en appels fijnstampen. De boter, stroop en een snufje witte peper er doorheen mengen. De worst op de stampot leggen en zo warm mogelijk opdienen.

Hoor wie klopt daar kinderen, hoor wel tikt daar zachtjes tegen het raam... Sinterklaas is weer in het land!! Om het wachten op de komst van de Bisschop van Mira te veraangenamen volgen hier twee recepten van lekker warme drankjes. De Bisschopsdrank is niet-alcoholisch; de Bisschopswijn zakt bij vrieskou zwaar in de benen.

Bisschopsdrank

Wat heeft u nodig:

1 flesje bessensap
1 citroen
4 kruidnagels
1 kaneelstokje
100 gram suiker
theelepel
½ theelepel aardappelmeel

Bereiding: Evenveel water toevoegen aan de hoeveelheid bessensap. De kruidnagels in de citroen steken. Dit alles samen met de kaneel en de suiker op een zacht pitje 1 uur trekken laten. Daarna een halve theelepel aardappelmeel aanlengen met een beetje water en goed door de drank mengen. Opdienen in hittebestendige glazen.


Bisschopswijn

Wat heeft u nodig:

1 fles rode wijn (niet te duur)
1 citroen
1 sinasappel
10 kruidnagelen
1 kaneelstokje
4 eetlepels suiker

Bereiding: De kruidnagels in de gewassen citroenen de sinasappel steken. Alles wat er voor nodig is tegelijk in pan doen en bij zacht pitje aan de kook brengen. Daarna 1 uur zachtjes trekken laten en af en toe roeren. De Bisschopswijn zeven en heet opdienen in hittebestendige glazen.

Eet smakelijk!

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu