Groninger Babyhuisje uit het Marnegebied - Alles van het MARNEGEBIED

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Groninger Babyhuisje uit het Marnegebied

Historie - 1

Marnegebied - Groninger Babyhuisje

Een typisch Gronings voorwerp is het withouten babyhuisje. Het werd in de twintiger jaren van de vorige eeuw bedacht en ontworpen door de Groninger huisarts Posthumus. Deze arts woonde en werkte in Eenrum, Marnegebied en was van mening dat kinderen, ook baby's, het hele jaar door buiten moesten kunnen zijn. Baby's van drie weken tot vijftien maanden werden met matras en al op het houten vloertje gelegd, hoog boven de vochtige grond. Gaas aan de voorkant en bovenkant van het huisje voorkwam dat de baby's last zouden hebben van vliegen en muggen. Dankzij het opklapbare dak liep 's zomers de temperatuur in het huisje niet te hoog op.

De overtuiging heeft hier post gevat dat een dagelijks verblijf in de buitenlucht heel gezond is voor de baby. Vooral vroeger was het binnenklimaat in de huizen vaak niet optimaal om het zacht uit te drukken, in die tijd waren de meeste huizen kil en vochtig. Maar ook tegenwoordig kan dit zo zijn. Het babyhuisje wordt in principe zomer en winter gebruikt. Behalve bij extreme weersomstandigheden.Het babyhok werd in Noordwest-Groningen razend populair.

Plattelandsbaby's worden nog steeds in het huisje gelegd. Nu is het huisje een onderdeel van de cultuur van de Noordwesthoek van Groningen. In veel tuinen op het Groninger platteland zie je nu nog steeds huisjes staan.

Gronings babyhuisje
Gronings babyhuisje
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu