Sicco Leendert Mansholt - Alles van het MARNEGEBIED

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Sicco Leendert Mansholt

Beroemdheden

Marnegebied - Sicco Leendert Mansholt

Sicco Leendert Mansholt geboren op 13 september 1908 in Ulrum en overleden te Wapserveen op 29-06-1995. Hij was een Nederlandse boer, politicus en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sicco Mansholt was een imposante en historische figuur uit de Nederlandse en Europese geschiedenis. Hij was een van de grootste politici van het naoorlogse Nederland. Mansholt kwam uit een socialistisch gezin van Groningse hereboeren. Zijn vader en grootvader steunden voorvechters als Multatuli, Domela Nieuwenhuis en Troelstra. Sicco Mansholt was humanist en op bescheiden schaal actief in het Humanistisch Verbond. De invloed van Mansholt op het platteland, de boeren en het boerenbedrijf in het bijzonder, maar ook op Nederland in het algemeen, Europa en daarbuiten is groot geweest.

Zijn vader Lambertus Helbrig Mansholt was voor de SDAP lid van de Groningse Provinciale Staten en gedeputeerde. Zijn moeder Wabiena Andreae, dochter van een Heerenveense kantonrechter, had als een van de eerste vrouwen van het land politieke wetenschappen gestudeerd en organiseerde politieke huisbijeenkomsten voor vrouwen.

Mansholt bezocht de HBS in Groningen en ging daarna naar de Tropische Landbouwschool in Deventer, waar hij een opleiding volgde tot tabaksplanter. Als gevolg van de economische crisis vond hij geen baan. Hij deed enige tijd onbetaald werk in een laboratorium voor landbouwonderzoek in Groningen en vervolgens in een zuivelfabriek in Midden-Beemster. Daarna werkte hij onbetaald bij de landbouwcontroledienst van zijn achterneef S.L. Louwes, die later directeur-generaal van voedselvoorziening op het departement van landbouw werd.

In 1934 vertrok hij naar Java om daar te werken op een theeplantage. Het koloniale systeem benauwde hem echter en daarom keerde hij in 1936 weer terug naar Nederland. Hij wilde boer worden en vestigde zich in 1937 in de pas in cultuur gebrachte Wieringermeer, waar hij een landbouwbedrijf exploiteerde. Hij werd er lid van de SDAP, werd secretaris van de plaatselijke SDAP-afdeling en bekleedde verschillende andere openbare functies in de Wieringermeer, waaronder waarnemend burgemeester van de gemeente Wieringermeer. Mansholt trouwde in 1938 met Henny J. Postel. Zij kregen twee zonen en twee dochters


Gedurende de oorlogsjaren was Mansholt actief in het verzet. Hij verborg niet alleen onderduikers in de Wieringermeerpolder; hij organiseerde ook de clandestiene voedselvoorziening voor de westelijke provincies. Mansholt werd direct na de bevrijding op grond van zijn positie in de voedselvoorziening en vanwege zijn goede contacten in het verzet locoburgemeester van de gemeente Wieringermeer, dat in oorlogstijd onder water was gezet door de Duitsers.

Biografie
Sicco Leendert Mansholt
Geboren: 13 september 1908 te Ulrum
Overleden: 29 juni 1995 te Wapserveen
Partij: SDAP (tot 1946), PvdA
Titulatuur dr.
Politieke functies:
1945 wnd. burgemeester van Wieringermeer
1945 - 1958 minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening
1948 minister van Economische Zaken a.i.
1946, 1948, 1952, 1956 lid Tweede Kamer
1958 - 1973 Eurocommissaris voor landbouw
1972 - 1973 voorzitter Europese Commissie

 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu